Skip to main content

Wij ondersteunen projecten voor kinderen tot 12 jaar

Stichting Kind Kansrijk in Veenendaal ondersteunt projecten voor jonge kinderen tot 12 jaar. Het gaat om educatieve, sportieve of muzikale projecten, die de ontwikkeling van kinderen ondersteunen en stimuleren. Projecten met een innovatief karakter en/of voor een bijzondere groep kinderen krijgen extra aandacht.

Aanvragen kunnen worden ingediend per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Ook voor informatie kunt u bij dit e-mailadres terecht.

Project Stichting Tekenen voor Kinderen

Kind Kansrijk heeft een financiële bijdrage gedaan voor de werkzaamheden van de Stichting Tekenen voor Kinderen. Deze stichting bestaat uit professionele tekenaars die kinderen in bijzondere situaties een klein, magisch moment willen bezorgen door middel van een tekening. Dit betreft vaak kinderen in een ziekenhuis, asielzoekerscentrum, revalidatiecentrum of een medisch kinderdagverblijf. Op deze manier brengen ze de kinderen even in een andere wereld, de alles-kan-en-alles-mag wereld. De tekenaar is intermediair, luisterend oor en kan alles tekenen wat ze vragen. Het eindproduct, de tekening, werpt een positiever licht op een periode met veel zorgen. Een magisch medicijn.

Project Stichting Leergeld

Kind Kansrijk heeft een bijdrage geleverd aan een prachtige stichting in Veenendaal, namelijk Stichting Leergeld. Zij helpen kinderen met gezinnen met geldzorgen in Veenendaal. Samen met andere stichtingen zorgen zij ervoor dat alle kinderen in Nederland dezelfde kansen hebben. Ze helpen met schoolspullen, sport, een laptop, fiets of een verjaardagscadeau. Ouders en verzorgers kunnen zo het beste aan hun kind geven, en elk kind kan meedoen!

Project Kinderkrant 0318

Project Kinderkrant 0318 is een krant voor kinderen van groep 5 t/m 8. Een initiatief dat in andere plaatsen in Nederland al liep. Deze krant helpt kinderen bij leesachterstanden en tevens draagt deze bij aan aandacht voor cultuur. Door het delen van lokale feiten en verhalen die door kinderen worden verteld, kan deze krant een aanvullend leermiddel zijn. Kind Kansrijk heeft geholpen aan de start van deze Kinderkrant.

Project Kids Kitchen

Project Kids Kitchen is een kookstudio voor kinderen. Met behulp van koken werken kinderen aan persoonlijke ontwikkeldoelen op sociaal-emotioneel vlak. Ze krijgen handvatten in de omgaan met elkaar, ze groeien in zelfvertrouwen, ze leren samenwerken en grenzen aan te geven. Het samen koken draagt bij aan een positieve omgang met elkaar. Met de sponsoring van Kind Kansrijk krijgen de kinderen een extra steuntje in de rug op sociaal emotioneel vlak door iets te doen dat ze leuk vinden, namelijk koken.

185 schoolboeken voor Honduras

Via de reis van één van de bestuursleden zijn we in contact gekomen met een persoon in Honduras die sociaal betrokken is geraakt met de arme bevolking daar. In de plaats waar hij woont zijn weinig tot geen goede leermiddelen voor kinderen beschikbaar, waardoor er nauwelijks onderwijs is. Met de hulp van Kind Kansrijk heeft hij 185 schoolboeken aangeschaft waaruit alle kinderen op de scholen les krijgen. Een prachtig spontaan internationaal project.

Scoren in de wijk: Gemeenteraadsvergadering

Op woensdag 28 oktober 2020 is er een gemeenteraadsvergadering gehouden door kinderen van basisschool Het Grote Erf en de Montessorischool Aan de Basis in het gemeentehuis van Veenendaal. Het was, zoals iedere woensdag, een geweldig festijn. Prachtig om te zien hoe kinderen van 10 en 11 jaar met elkaar in debat gaan over een heikel Veens probleem. Jong geleerd, oud gedaan…

En let op… er zitten potentiële raadsleden voor de toekomst bij. Dat is wel zeker.

Jeugdsportfonds Veenendaal

Stichting Kind Kansrijk sponsort jaarlijks het Jeugdsportfonds Veenendaal. In 2018 heeft de stichting de donatie overhandigd aan de wethouder Engbert Stroobosscher. Het jeugdsportfonds voorziet in een toenemende behoefte voor Veenendaalse kinderen van 5-16 jaar. Jaarlijks krijgen circa 250 kinderen de mogelijkheid mee te kunnen doen aan een sport in Veenendaal als de ouders hier niet de financiële middelen voor hebben. Naast de mogelijkheid om lid te worden van een vereniging is het ook sinds een aantal jaren mogelijk om het zwemdiploma A te halen. Mooi te zien dat de kinderen aan veel verschillende sporten deelnemen.

Fotografie: Sportservice Veenendaal / Ted Walker fotografie

De Hartekind Challenge

Elk jaar organiseert Stichting Hartekind de Hartekind Challenge om zoveel mogelijk geld op te halen voor het financieren van onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen bij kinderen. In 2019 heeft de Hartekind Challenge plaats gevonden op zaterdag 15 juni bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Een evenement bezocht door ongeveer 500 bezoekers. Kind Kanswijk heeft het Superheldenparcours (3-10 jaar) gesponsord. Via de ziekenhuizen zijn de Hartekinderen (ook uit Veenendaal) uitgenodigd en hebben zij dit evenement bezocht.

De fotografie is gedaan door Sandra Stokmans.

School Juul in Veenendaal en de 3d printer

School Juul in Veenendaal is samen met een aantal van haar leerlingen bezig geweest met het bouwen van een 3d printer. Het was een ontzettend leerzaam proces. De leerlingen en docenten hebben veel geleerd over hoe de 3d printer in elkaar zit en over hoe de 3d printer werkt. De kinderen die hiervoor open stonden hebben ook veel over zichzelf geleerd. Hoe ga ik om met tegenslagen? Zet ik door of geef ik snel op? Hoe probeer ik problemen op te lossen? Probeer ik zelf een oplossing te zoeken of laat ik dit aan een ander over? Zoek ik het bij mezelf als iets niet goed loopt of leg ik alle "schuld" bij een ander? Een prachtig project die daarna een mooi vervolg heeft gekregen door regelmatig gebruik van veel leerlingen. Kind Kansrijk heeft dit project gesponsord.

Nieuwe speelactiviteit voor Onky Donky

Onky Donky verzorgt voor kinderen in de leeftijd van 3 – 12 jaar die langdurig ziek zijn, lichamelijk of verstandelijk beperkt zijn of onder de armoedegrens leven een onvergetelijke dag in het liefdevolle en veilige Onky Donky huis in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De achtertuin van het Onky Donky huis wordt steeds gezelliger! Het eerste spel-onderdeel is al goed in gebruik. Dankzij het fonds van Stichting Kind Kansrijk en de samenwerking met VriendDD die het spel onderdeel geleverd heeft, is deze leuke speelactiviteit achter het Onky Donky huis onlangs aangebracht.

Grote Gruffalofeest

Op dinsdag 24 juli 2018 vindt in De Cultuurfabriek het Grote Gruffalofeest plaats. In samenwerking met Speelotheek Veenendaal organiseert de bibliotheek een kleuterprogramma rondom het boek 'De Gruffalo' van Julia Donaldson en Axel Scheffler. Deze activiteit is onderdeel van het zomerprogramma van de bibliotheek. Kinderen kunnen op deze middag luisteren naar het verhaal en daarna meedoen aan activiteiten die gelinkt zijn aan het boek. Voorlezen is belangrijk; het heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van taal en denken én op de uitbreiding van de woordenschat. Daarnaast organiseert de Bibliotheek regelmatig het Mamacafé. In een ontspannen sfeer kunnen (groot)ouders/verzorgers met hun kinderen spelen en boekjes kijken. Ook is er veel ruimte om onderling informatie, tips en ervaringen over opvoeden en het ouderschap uit te wisselen. Kind Kansrijk heeft deze activiteiten mede mogelijk gemaakt.

100x Rietveld

In het najaar van 2017 hebben wij een bijdrage geleverd aan een expositie rondom 100 x Rietveld. De expositie voor jong en oud is o.a. het uitgangspunt om voor kinderen een educatief programma te ontwikkelen waarin zij hun 21ste eeuwse vaardigheden kunnen ontwikkelen rondom het nieuwe maken m.b.v. 3D ontwerpen, printen en snijden. Op deze wijze hebben kinderen op een speelse manier meer kunnen leren, niet alleen over Rietveld als ontwerper, maar ze zijn ook in contact gebracht met hun eigen creativiteit als ontwerper en maker.

Exposite "Zwijn is verdwaald"

In september 2018 hebben wij deelgenomen aan een speelse, interactieve expositie met gekke kunstzinnige en kindvriendelijke beesten. In deze periode was het ook de Kinderboekenweek met als thema Vriendschap. De expositie is gericht op de vriendschap tussen kind en dier. De exposite genaamd "Zwijn is verdwaald" was zeer succesvol en is bezocht door diverse groepen van de lagere scholen in Veenendaal.

Project Sinterklaasbank

In Veenendaal wonen een groot aantal kinderen die in armoede opgroeien en vaak in een sociaal isolement leven omdat ze niet mee kunnen praten over de mooie cadeaus die ze met sinterklaas hebben gekregen(en dan hebben we het alleen over sinterklaas)! Dankzij de sinterklaasbank ontvangen zij ook hun wenscadeautje en kunnen ze genieten van de mooie mythe die het sinterklaasfeest is.

"Spelen is voor iedereen"

Vanuit Stichting Kansrijk hebben wij bijgedragen aan het project "spelen is voor iedereen" vanuit Speeltuin 't Hoorntje. Spelen is zoals de naam al zegt bedoeld voor iedereen, dus ook voor de minder valide kinderen. Deze staan nu veelal langs de kant, omdat ze simpel weg niet mee kunnen spelen in de speeltuin door niet toegankelijke speeltoestellen of verkeerde ondergrond (zand). Samen met andere partijen hebben wij een bijdrage geleverd aan de juiste ondergrond, zodat alle speeltoestellen ook voor kinderen in een rolstoel of voor kinderen die slecht ter been zijn kunnen worden gebruikt.

Project Blazersklas

De Blazersklas is een initiatief van Muziekschool de Muzen voor leerlingen van 10 jaar en ouder die samen met anderen een blaasinstrument willen leren bespelen in een echt orkest. Dit is uitgevoerd op een basisschool in Veenendaal. De leerlingen hoeven niet van te voren eerst les te hebben gehad op een instrument, maar leren het samen met de anderen in het orkest bespelen.

Scoren in de Wijk

In twee wijken van Veenendaal ondersteunt Scoren in de Wijk sport en sociale activiteiten die als doel hebben dat kinderen leren met respect met elkaar en hun omgeving om te gaan.

Op 6 januari: de kinderen werden onthaald in Sporthal-West. Daar troffen zij in de hal een zogenaamde Urban Playground. De gehele sporthal was omgetoverd tot een walhalla van diverse sportveldjes en een graffiti-hoek. Hierboven de Bijzondere Opsporings Ambtenaren van de gemeente, op visite bij de kinderen van “Scoren in de Wijk”. De Boa’s vertelden de kinderen over hun werk en het belang van hun aanwezigheid in de wijk.

Woensdag 18 oktober hebben we in samenwerking met La Vita Lifestyleclub een sportmiddag georganiseerd. De kinderen werden aan het werk gezet tijdens verschillende clinics, zoals dans, karate, kickboks en fitness. Binnen elke sport zijn er uiteraard aspecten die ook belangrijk zijn tijdens Scoren in de Wijk of in het dagelijks leven, denk aan weerbaarheid tijdens karate en kickboks en wanneer je dit wel of niet mag gebruiken. Beide instructeurs waren heel helder in het feit dat het niet gebruikt mag worden buiten de zalen.
Dansen blijft voor veel kinderen spannend, vooral de jongens staan daar niet met zweet van het bewegen maar zweet van angst. De instructrice wist een hele goede sfeer neer te zetten waardoor toch eigenlijk wel iedereen de dans wist mee te doen. Het is knap van de kinderen dat ze in een korte tijd een choreografie weten te leren.

De kinderen van “Scoren in de Wijk” hebben enkele weken geleden voorlichting over de Roaprun en over de vreselijke ziekte kanker ontvangen. De kinderen hebben niet alleen een estafette gelopen op de atletiekbaan van de VAV in Veenendaal, maar ook andere sporten beleefd. Zo was er kogelstoten, hordelopen en verspringen. Alles gebeurde onder het motto van het project “Scoren in de Wijk” : meedoen is belangrijker dan winnen

Donderdagavond 16 februari jl. verzamelden zich maar liefst 70 kinderen van “Scoren in de Wijk” in de foyer van theater De Lampegiet. Zij waren daar op uitnodiging van de nieuwe directeur van het theater, Patrick Marcus. De kinderen waren uitgenodigd voor een gratis breakdance optreden van “The Ruggeds” te mogen bezoeken. “The Ruggeds” zijn erg beroemd. Als organisatie van "Scoren in de Wijk" doet zij er alles aan om de kinderen van het project, naast de sport en sociale activiteiten op de woensdagmiddag, kennis te laten maken met maatschappelijke en culturele instellingen.

Schapenparade

De Cultuurfabriek heeft op 10 oktober haar eerste Lustrum gevierd. Kinderen hebben hiervoor schapen versierd als symbool voor de historie van Veenendaal en De Cultuurfabriek. De ‘Drumband op Klomp’n’ van kunstenaar Twannie gaat voorop in de optocht! Stichting Kind Kansrijk heeft deze activiteit middels een financiële bijdrage mogelijk gemaakt.